Shabby Chic Inredning

Skapa Shabby Chic möbler

Man kan göra ganska mycket själv då man vill skapa en ny inomhusmiljö. Egentligen är det rätt fantastiskt hur man kan få en vanlig funkisvilla att se ut som ett 1800-tals slott. Det är så lätt att fastna i tänket om ljust och fräscht att man helt mister initiativet till att göra något med dekorationen därhemma. Den som vill skapa Shabby Chic möbler kan lätt finna inspiration online. Det finns gott om bilder och filmer från hem där man har renoverat och gjort om utan att ens ringa till en inredningsdesigner. Om du är orolig för hur resultatet kommer att bli så kan du alltid utföra ditt första Shabby Chic projekt i badrummet eller på annan plats där du upplever att det är OK om allt inte går i enlighet med dina planer.

Det som redan finns hemma

När man ska skapa en Shabby Chic miljö så utgår man först ifrån det som redan finns därhemma. Man behöver alltså inte kasta ut möbler för att få plats med nya. Ta en titt på de möbler som du har som är gjorda av trä. Vilka färger har dessa? Finns det detaljer som är i andra material än trä och som skulle kunna bytas ut? Igen, det kan vara smart att få inspiration från bilder och film för att komma in i rätt tänk och börja se möjligheterna i det egna hemmet.

Man kan Shabby Chica nästan vad som helst. Med nya tyger och ny tapet så får du ett unikt sovrum utan att börja sandpappra sängstommen. Om du vill måla och lacka så kan du välja ut de trämöbler som du vill måla om i romantiska krämfärger. Lägg till en lampa eller annan accessoar för att skapa ett kraftigare intryck. Kom ihåg att man kan bygga upp en miljö under en längre tid. Du måste inte göra allt på en helg. Låt rummet förvandlas och ta dig tid till att komma på nya lösningar på vägen till det färdiga resultatet.

Köpa möbler att renovera

Man kan också köpa äldre möbler på loppis för att sedan renovera dessa. Det här ger stora möjligheter för när man köper begagnat så kan man spara ordentligt med pengar. Om du har ett möbelvaruhus med antik avdelning och second hand avdelning så kan du roa dig med att se hur de begagnade möblerna som inte anses värdefulla med lite arbete kan bli minst lika vackra som de som kostar åtskilliga tusenlappar. Faktum är att antikbutiker kan ge en massa inspiration för den som vill köpa begagnat och renovera. Om du köper en vanlig byrå i trä så kan du Shabby Chica den genom att sandpappra, måla och sedan lägga till detaljer. Lägg märke till de handtag som finns på de dyra originalbyråerna från 1700-talet och skaffa sedan kopior för att få samma känsla på din renoverade möbel.

Ta nu detta koncept och applicera det på badrumsskåpet. Du inser säkert att man kan nå fullkomligt unika lösningar med den här inredningsstilen. Baddrumsskåpet fanns knappast under den tidsperiod som du efterliknar och det gör att ditt badrum får en aningen surrealistisk känsla. Coolt och spännande!

God planering

Man får inte glömma bort att planering krävs för att man ska lyckas med att skapa sina egna möbler. Om man vill lyckas med projektet så ska man först och främst besluta vad som ska göras. Sedan kan man dela in projektet i olika delmoment. Börja till exempel med ett rum. Ta tapetsering eller målning av väggar först. När detta är klart så blir det kanske dags att sy nya gardiner av ett tyg som du hittar i en tygbutik eller second hand butik. När en möbel ska renoveras så gäller det att ha gott om utrymme så att du inte riskerar att förstöra annat med färg och sågspån som flyger i luften. Planera vad som ska renoveras, med vad, under hur lång tid, och när startskottet ska gå. Det här kommer att uppskattas av andra familjemedlemmar som kanske påverkas av din lust att förändra hemmet.

Innan du ens sätter igång med Shabby Chic så ska du givetvis se till att alla som bor i hemmet är med på det. Det är inte OK att ta någon annans möbel och göra om denna utan att fråga om lov. Bara för att något ser trist och dammigt ut i dina ögon så betyder det inte att andra kommer att hålla med om att vitt och rosa knoppar är lösningen. Nu är detta en inredningsstil som många gillar så chansen är att du får tummen upp så länge som du bryr dig om att faktiskt fråga.

Material och färger

Material och färger som man använder sig av för denna inredningsstil kan variera. Det hela beror ju lite på den period som man vill efterlikna. Sammet är populärt och med detta material så kan du skapa vackra överdrag till möbler som annars har trista tyger. Man måste ju inte sprätta upp en stolsdyna bara för att få den att se annorlunda ut. Med en kudde som är specialsydd för stolen så kan man snabbt ändra utseendet. Man kan måla med pensel och färg eller spraya på färgen. Ofta så lägger man ett lager med spray för att sedan använda sig av en slags krita-liknande färg som man sedan kan sandpappra för att få fram speciella mönster och den slitna och gamla känslan. Med spray så kan det bli lättare att lägga på olika lager för att få fram unika Shabby Chic effekter som ger den speciella karaktär som du är ute efter.