Shabby Chic Inredning

Rachel Ashwell och Shabby Chic

Rachel Ashwell är namnet som förknippas med Shabby Chic. Hon är nämligen den som anses vara skaparen av detta inredningskoncept. Nu kan man dock säga att tanken om att använda sig av det som är slitet och gammalt och att piffa upp det knappast är en ny idé. Det är bara det att Rachel skapade en tydlig formlinje som väldigt många kunde ta till sig. Idag finns det hur många bloggare och hobbyinredare som helst som använder sig av Shabby Chic stilen för att skapa romantiska och vackra miljöer. Designen används för att försköna möbler, prydnadsföremål, väggar, tak, och även utomhusmiljöer.

Detta är Shabby Chic

För att förstå hur viktig Rachel Ashwell har varit för modern inredningsdesign så måste man förstå vad hennes koncept Shabby Chic är. Då den kända amerikanska skådespelerskan och programledaren Oprah Winfrey fick nys om inredningsstilen så blev hon så till sig att Rachel fick ta plats bland en av de 10 designers som presenterades i the Oprah Winfrey Show. Enligt Oprah så hade Rachel med egna händer gjort sjabbigt till chict, men vad var det egentligen som var så speciellt med den nya designen?

Rachel Ashwell är skaparen av Shabby Chic

Hela konceptet går ut på att man tar det man har, Kajsa Warg får visst också ta åt sig av en del av äran vad gäller Shabby Chicandet, och sedan fixar man till detta. Ett exempel kan vara en gammal byrå eller annan möbel som man målar om i en romantisk krämig ton. När byrån är målad så skrapar man bort en del av färgen för att få möbeln att se gammal ut. Man tar alltså gammalt, förnyar det för att sedan få det att se gammalt ut igen, fast fräscht och fint…

Detta är Rachel Ashwell

Rachel Ashwell växte upp med en mamma som restaurerade dockor och en pappa som sålde antika böcker. När hon var 16 så hoppade hon av skolan för att istället följa med sin pappa till olika marknader. Det var här som hon lärde sig hur man upptäcker värdefulla saker och hur man får fatt i dem till rätt priser. Detta är mycket viktigt inom den inredningsdesign som hon sedan kom att utveckla. Det är inte så att varje föremål måste vara flera hundra år gammalt för att få rätt känsla och stil. Rachel visade hur man genom att använda sig av unika möbler och föremål kunde få fram den romantiska och vackra känslan både inomhus och utomhus.

Under 1990-talet så gick det väldigt bra. Rachel fick till och med en egen TV-serie som hette Rachel Ashwell’s Shabby Chic. Serien sändes under flera års tid och konceptet blev bara mer och mer populärt. År 2009, efter 20 år i branschen, så gick Ashleys företag i konkurs. Det här gav henne tid till eftertanke och när hon kom igen så var det med nya idéer om hur hennes designkoncept skulle överleva och förbli attraktivt för inredare runtom i världen.

Rachels projekt

Man kan följa Rachels projekt via hennes blogg och hemsida. Hennes möbler och produkter är fortfarande mycket populära i heminredningsbutiker, men hon fortsätter med nya vinklar som till exempel ett eget vandrarhem i Texas, USA. Här kan man bo i miljöer som är helt i enlighet med hennes design och både inomhus- och utomhusmiljöer har gjorts om för att spegla detta. Den som intresserar sig för den här typen av inredning och design bör verkligen följa Rachels blogg. Där får man dagligen intressanta tips om dekoration, marknader, renovering och mer. Med bilder så visar hon hur blommor som flyter kan förändra utomhusmiljön om man har en pool eller damm. Tips om dukning till fest och vardag förekommer flitigt och man får en känsla av att Shabby Chic som känns så stort egentligen är något som får plats i varje hjärta.