Shabby Chic Inredning

Måla Shabby Chic stil

När man väl kommer igång med att måla Shabby Chic stil så kan det bli så roligt att man börjar erbjuda sina tjänster till familj och vänner. Plötsligt tycks varje busshållplats bli ett möjligt projekt för den här målningstekniken, i varje fall om det finns en träbänk… Hellre än att börja måla om offentliga miljöer så kan man som hobby skaffa mindre föremål att renovera på detta sätt. Besök loppmarknader för att hitta objekt som kan målas om och sedan skänkas bort eller säljas till de som gärna vill ha Shabby Chic men som inte har lust att måla själva.

Välj vad som ska målas

Man kan måla om det allra mesta i Shabby Chic stil. Trämöbler är tacksamma eftersom de går att renovera på ett ganska enkelt sätt. Nu kan man förstås ha möbler som har trä och metalldetaljer som gör att man får fram fantastiska effekter då man målar. Tänk på att ha gott om utrymme i bilen om du åker på jakt efter gamla föremål och möbler som kan bli utsatta för din kreativitet. Ett tips är att börja med mindre föremål tills du upplever att du har blivit så bra på tekniken att du kan ge dig på större möbler därhemma.

En bra plats att måla på

Det här är verkligen viktigt. Om det är lagom varmt utomhus så kan det vara smart att måla på en balkong eller i trädgården. Arrangera med ett gammalt bord eller täck ett finare bord väl så att du inte skadar det med färgen. Tänk också på att du måste komma åt och att du behöver plats för verktygen. Det är också bra att välja en plats där man kan låta föremålen som målats torka ifred. Målar man inomhus så ska man givetvis sörja för god ventilation även om man mest använder sig av färger som inte är giftiga eller har starka dofter.

Material

Man kan behöva många olika saker för att komma igång med målningen. Se till att du har sandpapper med olika kvalitet. Ibland kan man även behöva någon form av block att linda sandpappret om för att komma åt bättre. Om det handlar om ett större objekt som ska målas så kan en elektrisk slipmaskin vara en god investering. Vad gäller färg så kan man jobba med lite olika varianter. En del väljer att börja med att spraya på grundfärgen för att sedan måla med en färg som ger en yta som påminner om krita. Färgen bör förstås ha en romantisk ton. Kräm, rosa, krämgult och så vidare är typiska val för denna design.

Vad gäller penslar så är det alltid bra att välja den typ där penselstråna inte ramlar av så lätt. Om de gör det så får man lätt fula märken i sin målning efter att ha plockat bort strån som ramlat av. Se också till att du har saker som skruvmejslar och knivar som kan behövas om du måste plocka isär delar för att kunna måla. Maskeringstejp är också bra att ha då man ska måla om en spegel eller ett annat objekt där du har ytor som inte får kladdas ner med färg.

Måla i flera lager

Du kommer att måla minst två lager med färg och det som är så befriande med den här tekniken är att du inte behöver tänka på att det ska målas på ett jämnt sätt. Lägg på färgen så gott du kan med den pensel som du jobbar med och vänta med att lägga på nästa färglager tills det första har torkat. När du har lagt på ett lager färg till och låtit detta torka så kan du sandpappra de ytor som sticker ut för att få Shabby looken. Det är bara att sandpappra efter känsla för här finns det inget som heter rätt eller perfekt. Tanken med Shabby Chic är ju att det ska se lite slitet ut så fundera på var föremålet på ett naturligt sätt hade slitits och sandpappra på dessa platser.