Shabby Chic Inredning

Heminredning Shabby Chic

För många så är gamla möbler i gott skick något fint medan nyare möbler anses vara trista även om de är i tipp topp form. Numera så ägnar man inte lika mycket tid åt att skapa unika detaljer på hus och möbler, och det kanske är därför som inredningsstilen Shabby Chic har blivit så populärt. Det här är en design och stil där man använder sig av nytt och gammalt för att skapa känslan av slitet men vackert. Precis hur man har tänkt sig sitt slutresultat beror förstås på den tidsperiod man är imponerad av. En del tycker mycket om att Shabby Chica fram en Viktoriansk stil medan andra pendlar lite fram och tillbaka mellan olika tidsepoker.

Innan man sätter igång med heminredning i Shabby Chic stil så ska man se till att man vet vad man håller på med. Det är ofta smart att göra lite i taget. Man måste inte göra om ett helt rum på en gång. Börja med en möbel eller en detalj och se på resultatet. Om det känns rätt så är det ju bara att fortsätta vidare i samma rum eller i andra delar av huset. Här är några förslag och tankar om kring heminredning Shabby Chic för olika rum…

Köket

I köket så finns det mycket som kan ge känslan av gammal och sliten stil. De flesta har köksluckor i trä och om dessa är lite äldre så är det bara att sätta igång med att ta bort färg för att sedan lägga på nya lager. Det här kräver förstås sin tid och plats, och man ska inte utsätta köket för en inredningschock då det måste användas som vanligt. Tänk på att planera renoveringen så att den inte kommer att störa vardagen då man vill kunna brygga sitt kaffe utan att få sågspån och gammal färg i det!

I köket kan man även tänka på att dekorera fönster och fönsterkarmar. Här kan man måla och installera blommor med blomkrukor i rätt stil. Leta efter blomkrukor och annan typ av dekoration på loppisar. Försök hitta saker som använts i kök under den tidsepok som du vill efterlikna. En äldre kaffekvarn kan bli en utmärkt detalj som tillsammans med de nymålade luckorna ger ett gammalt och vackert intryck.

Sovrum

Tänk dig ett sovrum som ser ut som om det är en del av ett slott. Sängen har förstås krämiga och romantiska färger med silkeskuddar och överkast i samma stil. Det kanske rentav finns en sänghimmel. En katt ligger och sover på sängen och en vitmålad stege står lutad mot väggen. Vad man ska med stegen till? Det här är Shabby Chic och tanken är att man skapar en slags drömtillvaro. Du behöver inte ha en katt, skaffa en nalle, det blir samma effekt! OK, med eller utan katt så gäller det att du funderar på vilka effekter du vill skapa och i vilken färgskala.

Kanske finns det en gammal dörr i källaren. Om du har en vanlig IKEA säng så kan du färglägga dörren och använda den som sänghuvud genom att montera den på väggen bakom sängen. Det finns inga gränser för vad man kan åstadkomma med detta inredningsprojekt. Det är bara din fantasi och personliga smak som avgör vad som kommer att få ingå i ditt Shabby Chicade sovrum.

Badrum

I ett badrum kan man kanske inte göra så mycket åt golv och väggar. Kakel är kakel och att byta ut detta kan vara en mycket kostsam process som man kanske inte har tid och råd med. Om man vill testa ett nytt utseende på kaklet så kan man använda sig av klistermärken som klarar av den fuktiga miljön. Man kan också renovera badrumsskåpet med färg och nya handtag. Om man har plats för det så kan det även vara fint att introducera korgar som man kan placera handdukar och badrumsprodukter i. Konstgjorda blommor, givetvis rosor, kan placeras i romantiska vaser som håller det färgtema som man har tänkt sig. I Badrummet så handlar det inte så mycket om att göra om möblerna, men det är klart, vill man så går det att skapa toalettlock i romantisk stil. Det kan bli både vackert och humoristiskt.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett nöje för den sanne Shabby Chicaren. Här kan man pyssla med inredningsdesign i evigheter och låta miljön växa fram allteftersom idéerna kommer och då tiden räcker till för nya projekt. Har man ett äldre matsalsbord så kan man måla om detta och lägga till detaljer på benen som får det att se antikt ut. Häng ljusstakar eller kristallkronor på väggar och från tak. Numera så behöver man inte skaffa verkliga kristallkronor. Det går bra att dekorera en ljusstake med pärlor och glaseffekter som man kan köpa billigt i hobbybutiken.

När du kommer in i vardagsrummet och tycker dig höra fransk musik från 1800-talet eller från 1930-tal så vet du att ditt inredningsprojekt har lyckats. Du kan även förstärka känslan genom att faktiskt spela den här typen av musik i bakgrunden då du bjuder in gäster. Planera din inredning väl för om man blandar alltför många stilar och färger så blir det hela till en färgpalett som ingen förstår. Verklig Shabby Chic är smakfull, och den leder till tankar om livet och historien på ett lågmält men uppenbart vis.