Shabby Chic Inredning

Gör om själv i Shabby Chic stil – 5 steg till ett nytt hem

För vissa så är heminredning ett ständigt pågående projekt medan andra hyr in en inredningsdesigner för att sedan glömma allt om prydnader och tapeter. Om man gör om själv i Shabby Chic stil så får man förbereda sig på att bli alldeles såld på detta koncept. Det finns nämligen så mycket som man kan göra helt själv och som leder till nya insikter om hur det skulle kunna se ut därhemma.

Att göra om i hemmet kan vara mycket enkelt, men för att lyckas så måste man ha god planeringsförmåga eller ta hjälp av någon som har det. Det här är inget som görs på en helg, och när du gör om själv i Shabby Chic stil så måste du se till att allt material som behövs finns på plats från start. När det handlar om en mindre förändring så kan man givetvis planera under veckan för att sedan skrida till verket under helgen. De olika delarna av inredningsprojektet blir njutbara om man låter bli att stressa och låter kreativiteten få den plats som krävs för att resultatet ska bli bra.

1. Planera ditt projekt

Planering är verkligen A och O när det handlar om att göra om därhemma. Har man börjat leka med tanken om att göra om i hemmet själv så måste man först och främst bestämma sig för vad som ska göras om och hur. Att skaffa lite prydnader och ställa här och där kanske ger ett visst lyft, men detta kan inte anses vara att göra om. Ta dig tid till att undersöka lantliga inredningstips på nätet, och notera vad du gillar. Se sedan närmre på hur dessa möbler, rum och platser förändrades och fundera på om du kan klara av det som krävs i form av målning och annat tekniskt. Du kan kanske ta hjälp med vissa delar om du är orolig för att det inte kommer att bli snyggt om du utför dessa.

Visst ser det häftigt ut att skaffa en gammal möbel för att sedan totalrenovera den och upptäcka gömda skatter. Det man ofta missar då man ser videos och bildreportage online är att det tog flera veckor att bli klar. Det är verkligen viktigt att du har tiden som krävs för att slutföra ditt inredningsprojekt. Om saker och ting blir halvgjorda så är det inte så coolt. Ett stort bord med extra delar för mer plats blir aldrig särskilt användbart utan duk om man inte målar om delarna samtidigt som bordet för ett komplett resultat.

2. Skaffa material

Det är vansinnigt roligt att skaffa material till ett eget inredningsprojekt. Har man tillgång till bil så kan man ge sig ut till gårdar och marknader där man säljer gamla föremål och möbler. På loppis så kan man också fynda och gräva fram saker som kan bli riktigt fina att använda då de målats om eller pyntas på annat vis. Det roliga med att handla begagnat är ju att man får saker till ett bättre pris. Tänk dock på att du bör ha en budget för material så att du inte handlar möbler för pengar som hade behövts till färg, sandpapper, och penslar.

3. Renovera och måla

När du har en plan samt det material som du behöver så är det bara att sätta igång med projektet. Se till att du har en plats för att måla och sandpappra. Om du ska utföra arbetet inomhus så är det viktigt att du plockar undan ordentligt och att du inte utsätter golv och väggar för färg som sedan sitter som irriterande fläckar. Den som har en trädgård kan passa på att måla och renovera utomhus då vädret tillåter det. Man kan måla om det allra mesta. En plastig spegel i guld kan bli fantastisk vacker i krämigt vitt med slipningar som får guldet att skina igenom vid kanter och förhöjningar.

4. Ta en paus

När du är klar med ditt projekt så bör du ta en paus. Njut av det som har förändrats och rusa inte iväg för att skaffa nästa pryl att göra om. När man Shabby Chicar så måste man tänka på helheten. Det kanske inte blir så snyggt med möbler i denna stil om väggarnas färger totalt skär sig med det man introducerar. Om man tar en paus och känner efter så kan man upptäcka vad som behöver rättas till för att den nya inredingen ska komma till sin rätt.

5. Utveckla och bygg på

När man inreder själv så kan man alltid utveckla och bygga på. Det är inte så att man måste bli färdigt med hela huset, eller ens ett rum, på en gång. Har man fått inspiration online eller sett något på TV så kan man ju dela in sin plan i olika delar. Tanken är att man ska njuta av att göra om själv och se förändringen, inte att man ska ta på sig ett jobb som känns oändligt och svårt. Därför är det klokt att göra om i Shabby Chic stil i flera steg. Börja med det allra minsta och öka sedan på med nya detaljer och möbler.