Shabby Chic Inredning

Gör om hemmet i lantlig stil

Kan man få en lägenhet i innerstan att kännas som en lantlig idyll? Klart att man kan! Den som lär sig mer om Shabby Chic kommer snart att inse att det här är en inredningsstil som är till för varje typ av hem. Man behöver inte höra kor råma utanför fönstret för att få känslan av att man bor på en bondgård. Lantlig stil är mycket populärt, och om man använder sig av rätt material och färger så kan man få ett hem där luften nästan känns renare och pulsen går ned ordentligt så snart man kliver över tröskeln. Den som vill göra om hemmet i lantlig stil kan börja med prydnader och enstaka möbler för att sedan ändra färg på väggar och tak.

Det är viktigt att man tänker till innan man börjar göra om. En härlig vattenkanna i second hand butiken kan se finemang ut på hyllan i affären. När man kommer hem med den så får man ändå inte den lantliga effekt som man var ute efter. Det här kan förstås bero på att man placerat kannan på en plasthink som man vänt upp och ner för att få känslan av ladugård… Ska man lyckas med att göra om hemmet i lantlig stil så bör man ta tips och råd från experterna. Dessutom så ska man ta det hela med ro så att inredningsprojektet inte blir till ett stressmoment i vardagen.

Shabby Chic - Lantlig stil

Gammalt och fräscht

Lantlig design kan även kallas för Shabby Chic för då man ser i inredningskataloger på bilder från lantliga miljöer så känns det som att dessa två koncept flyter ihop. En vacker bänk i vitt med slitna partier, murgröna som får växa på ett friare sätt och kuddar med romantiska färger i soffan är typiska exempel på lantligt som är Shabby Chict. Det man ser framför sig är ofta gamla möbler och detaljer som ser fräscha ut. Om en bänk får stå utomhus under 40 års tid så ser den givetvis inte fräsch ut. För att få fram denna look så måste man måla om och sedan skrapa.

Många gånger så måste man ha förmågan att se hur gamla föremål kan bli snygga med lite färg och renovering. Om man har en enkel byrå som inte har handtag så kanske det räcker med att måla om och lägga till handtag i form av rosenknoppar. Lägg till en vacker sidenduk på toppen av byrån där ett antikt ur får stå och man har genast skapat en stämning och en unik inomhusmiljö. Det är mycket viktigt att man inte glömmer bort det där med fräscht. Gamla märken i bord och stolar kan bli charmiga men inte om de bara ser äckliga ut då man fortfarande kan känna substansen av det som en gång spillts.

Detaljer från förr

Den som bor i ett hus kan kanske finna detaljer från förr i källaren eller på vinden. När man renoverar om äldre hus så tar man ju ofta bort originaldetaljer som dörrar och fönster. Om man kan finna dessa så kan man använda dem till annat. En vanlig dörr kan målas om i vitt och slipas för att se Shabby Chic ut. Sedan kan den användas som ren dekoration på väggen eller som huvudstöd för sängen. Genom att tänka på ett fantasifullt sätt så finner man nya spännande lösningar med det som redan finns. Om man ska flytta in i ett nytt hus som har historiska detaljer kvar på väggar och kanske även runtom huset så kan man försöka framhäva dessa hellre än att använda sig av modern design.

Utomhus och inomhus

Den som har en trädgård eller balkong kan få en lantlig känsla genom att tänka på vad som planteras och vilken typ av utomhusmöbler som används. I en trädgård kan man anlägga romantiska miljöer med små dammar och gångar som man skapar med hjälp av sten och grus. Färgerna är viktiga och kan man plantera rosor så är detta verkligen ett smart sätt att få en lantlig känsla och miljö- En skottkärra och äldre trädgårdsredskap är vackra att se på så låt dessa få en synlig plats i trädgården.

När man är inomhus så är det också viktigt vad man ser därutanför. Det kan kännas lockande att dekorera fönster med mycket gardin och prydnader, men ibland blir det större effekt om man har en vacker utomhusmiljö som får ta sig in i huset genom fönster som släpper in inspiration och ljus.

Tips och idéer

När du gör om hemmet i lantlig stil så är det alltid en fördel att få tips och råd från andra som gjort samma sak. Beroende på hur du bor och hur mycket som ska renoveras och göras om så kan du hitta rätt råd på nätet. Det finns bloggare som har gjort om villor, gårdar och vanliga lägenheter eller enstaka rum. Genom att ta en titt på bilderna som de visar och även de steg som togs för att nå det fina resultatet så kan man lära sig väldigt mycket. Sedan är det ju bara att kopiera och sätta igång sitt eget Shabby Chic i det utrymme som man vill förändra.